Linshantering

När man använder sig av kontaktlinser är det viktigt att man hanterar dem på rätt sätt. Dina ögon är känsliga för infektioner och smuts så renlighet är A och O när det kommer till linshantering. Har du endagslinser så behöver du inte hantera linserna särskilt mycket men var alltid noggrann med att tvätta händerna ordentligt innan du tar i linserna varje gång. När du sedan tar ut dem är det bara att slänga dem i papperskorgen. Har du däremot månadslinser eller andra linser som du använder under en längre period än en dag så krävs det lite mer skötsel och hantering.

Börja alltså alltid med att tvätta händerna noggrant. Om du använder smink så sätter du alltid i linserna innan du sminkar dig. Annars kommer det in onödig smuts och smink i ögat. Sedan lägger du linsen i handflatan och häller på lite linsvätska. Har du en no-rub behöver du inte gnugga med fingret på linsen men annars gör du det mycket försiktigt. Sedan sätter du in linsen i ögat. När dagen är slut och det är dags att ta ut linserna så börjar du återigen med att tvätta händerna, ta ut linserna och skölj av dem med linsvätska. Lägg dem sedan i linsetuiet tillsammans med linsvätska och förslut etuiet ordentligt sedan kan du låta dem vara över natten. På dagtid är det bra om etuiet får lufttorka innan du häller i ny vätska på kvällen.

Tänk på att aldrig använda linserna under en längre period än vad dem är till för. Månadslinser kan du använda under en månad efter att du öppnat förpackningen. Även linsvätska kan bli för gammal och därför bör du alltid ha koll på utgångsdatum och hur länge man kan använda en öppnad förpackning. Se till att alltid ha rätt linsvätska, den ska passa till dina linser och ditt linsanvändande. Något som man bör ha koll på är även att man inte använder en lins man tappat på marken eller på golvet. Den kan då ha dragit åt sig bakterier du inte vill ha i dina ögon eller damm/grus som kan skada både linsen och ögat.

Linsnyheter!